Bulgogi, på Japanska - Koreanskt grillat kött (プルコギ)

Bulgogi är ju så löjligt gott.. Har suttit och stekt små portioner i 3 dagar nu, blir bara godare för var dag den får ligga i marinaden.. :) Bulgogi kommer ju som många vet från Korea, en rätt med ca tusen år (!) gamla anor.
Sött, saftig kött med mycket smak, krispiga grönsaker och fantastisk fruktighet från..
Nashi!! Ibland hittar man de allra underligaste saker i sin lilla lokala COOP butik.. När jag såg päronet tänke jag "Bulgogi!"...
 
Ingredienser till Bulgogi
• 5-700gr ryggbiff eller entrecote skuret i lövtunna skivor. Entrecote ger saftigare rätt.
• 1 liten tunnt strimlad lök
• 4-5 vårlökar skurna i ca 5cm långa bitar. Är de tjocka dela på hälften.
• 1-2 morötter, tunnt skurna med potatisskalare eller dylikt
• 1msk sesamolja att steka i och lite sesamfrön till topping
Marinaden
• 4msk KOREANSK soya, ja fan det är stor skillnad på olika soya..
• 2msk sesamolja
• 6-8 pressade vitlöksklyftor
• 3msk brunt socker
• 1 nashi, kör i riv eller cestjärn
• Svartpeppar och lite Koreansk chili efter smak
Strimla köttet så tunnt du kan, om det är svårt, låt köttet ligga ett tag i frysen..
Blanda alla ingredienser till marinaden..
Riv ner päronet.. Blanda väl..
Blanda kött, lök, vårlök och morot i en skål. Häll på marinaden och blanda väl! Låt stå minst 30 minuter, helst över natten.
Plasta in och låt gotta sig..
Egentligen ska ju det här grillas.. "Bulgogi" (불고기) på Koreanska betyder faktiskt just "Eld" och "Kött".. Men ibland får man nöjja sig med det man har, så en riktigt varm stekpanna fungerar. Måste vara riktigt varm och lägg inte i för mycket kött, stek i omgångar så du får en fin stekyta.
Mumma! Servera med ris eller gör små "tacos" av salladsblad och ät med händerna... Gott är det :)
 

Sichuansk kall nudelsallad med kyckling - Sichuan Liang Mian

Kalla nudlar är en av mina favoriter, lite offseason såhär mitt i vintern... Men ibland blir suget för stort :) Här är en enkel variant med de karaktäristiska smakerna från sichuan.
Ingredienser till Sichuan Liang Mian
Kycklingen
• 1 till 2 kycklingfileer
• 10-15 hela Sichuanpepparkorn
• 2 salladslökar
• 3-5 skivor ingefära
• 1tsk salt
Övrigt
• 2-3 portioner tunna (helst) äggnudlar
• 1msk sesamolja (Till nudlarna)
• 2dl soyabönor (Koka upp vatten och låt de ligga och dra i ca 30 minuter)
• En halv till en hel strimlad gurka.
• 1-2 Vårlökar, tunnt strimlade
• 3 krossade vitlöksklyftor
• 2tsk ljus soya
• 2tsk salt
• 1msk svart vinäger
• 1msk socker
Blötlägg sojabönorna kanske 3-4 timmar i kallt vatten eller ca 30 min i kokande.. Ta upp och låt torka på en handduk..
Kasta runt sojabönorna i någon neutral olja tills...
Tills dom börjar "poppa" och få en lätt brun färg..
Ställ åt sidan och låt svalna. Gilar man inte sojabönor kan man också använda krossade jordnötter, ger lite mer sälta och mer smak åt rätten.
Koka upp kycklingen med salt, ingefäran, sichuanpepparkornen och vårlöken.. Låt koka upp.. Sänk tills att det sjuder, låt sjuda 5 minuter. Ta sedan bort från plattan och låt stå under lock i 10 minuter. Efter 10 minuter flytta över kycklingen till en skål med is eller kallt vatten tills helt kall. Riv den sedan i strimlor.
Medans kyckligen blir klar, blanda vinäger, soya, salt, socker, chilioljan och vitlöken i en skål.
Samt strimla gurkan...
Och koka nudlarna!!
När nudlarna är klara, skölj dom rena i kallvatten tills helt kalla. Bland i någon matsked sesamolja..
Sätt den strimlade kycklingen, de kalla nudlarna och den strimlade gurkan i en skål. Strimla även vårlöken och blanda i. Häll över såsen och blanda väl..
Toppa med sojabönorna och lite skivad vårlök. Går som sagt bra att ersätta sojabönorna med krossade jordnötter, ger mer smak :)

Rogan Josh på lamm - Zafrani Rogan Josh

Rogan Josh är en indisk klassiker. Jag brukar göra en variant utan lök och tomat. Men finns som sagt, som med alla recept från Indien, massor med varianter. Åsikten om vad en "äkta" Rogan Josh ska innehålla är nog lika många som kockar som lagar den... En lite syrlig och fantastiskt kryddig lammcurry, en smak som kanske tar lite tillvänjning, men fantastiskt med smak för den som vill prova en annorlunda curry! :)
Ingredienser till Jogan Rosh på lamm
• 5-600gr lammkött skuret i tärningar
• 175g grekisk yoghurt (Vispa den lätt som alltid)
• 3cm ingefära (Kör den till en slät pasta i minimixer)
• 2-3tsk Kashmiri chilipulver
• 4msk ghee (Eller neutral olja)
• Ett paket saffran
• Ett kryddmått Hing (Asafoetida)
• Salt efter smak, lite Koriander till topping.
 Ingredienser till Jogan Rosh kryddblandning
• 2cm kanelstång (Indisk!!)
• 5 nejlikor
• En maceblomma
• 1tsk svartpepparkorn
• 5st kgröna kardemummapods (Ta ur fröna)
Vispa samman yoghurt, ingefärspastan och Kashmiri chilipulvret.. Tillsätt lammet och låt marinera minst några timmar, helst över natten.
Kör kryddorna till kryddblandningen i en minimixer tills du har en fin kryddblandning... Ställ åt sidan.
Värm upp ghee eller olja.. Tillsätt Hing och låt fräääsa för en 30 sekunder.. Tillsätt köttet och all dess marinad.. Rör om och se till att allt köttet blir lite stekt. Låt puttra en 30-40 minuter under omrörning då och då..
Tillsätt din kryddblandning samt saffranet... Smaka av med salt..
Låt skjuda ytterligare en 15-20 minuter.. Oroa er inte över att det ser lite "skuret"ut, såsen har lite den konsistensen i den här varianten. Det är ju ganska mycket syrlig yoghurt som skapar såsen här..
Toppa med koriander och servera med ris! Mer curry till folket :)
Visa fler inlägg