Bulgogi, på Japanska - Koreanskt grillat kött (プルコギ)

Bulgogi är ju så löjligt gott.. Har suttit och stekt små portioner i 3 dagar nu, blir bara godare för var dag den får ligga i marinaden.. :) Bulgogi kommer ju som många vet från Korea, en rätt med ca tusen år (!) gamla anor.
Sött, saftig kött med mycket smak, krispiga grönsaker och fantastisk fruktighet från..
Nashi!! Ibland hittar man de allra underligaste saker i sin lilla lokala COOP butik.. När jag såg päronet tänke jag "Bulgogi!"...
 
Ingredienser till Bulgogi
• 5-700gr ryggbiff eller entrecote skuret i lövtunna skivor. Entrecote ger saftigare rätt.
• 1 liten tunnt strimlad lök
• 4-5 vårlökar skurna i ca 5cm långa bitar. Är de tjocka dela på hälften.
• 1-2 morötter, tunnt skurna med potatisskalare eller dylikt
• 1msk sesamolja att steka i och lite sesamfrön till topping
Marinaden
• 4msk KOREANSK soya, ja fan det är stor skillnad på olika soya..
• 2msk sesamolja
• 6-8 pressade vitlöksklyftor
• 3msk brunt socker
• 1 nashi, kör i riv eller cestjärn
• Svartpeppar och lite Koreansk chili efter smak
Strimla köttet så tunnt du kan, om det är svårt, låt köttet ligga ett tag i frysen..
Blanda alla ingredienser till marinaden..
Riv ner päronet.. Blanda väl..
Blanda kött, lök, vårlök och morot i en skål. Häll på marinaden och blanda väl! Låt stå minst 30 minuter, helst över natten.
Plasta in och låt gotta sig..
Egentligen ska ju det här grillas.. "Bulgogi" (불고기) på Koreanska betyder faktiskt just "Eld" och "Kött".. Men ibland får man nöjja sig med det man har, så en riktigt varm stekpanna fungerar. Måste vara riktigt varm och lägg inte i för mycket kött, stek i omgångar så du får en fin stekyta.
Mumma! Servera med ris eller gör små "tacos" av salladsblad och ät med händerna... Gott är det :)
 
#1 - - Monica:

Har man ingen koreansk soja kan man alltid använda japansk soja och lägga i extra svartpeppar, vitlök och sesamolja och låta dra en stund 😊 den här rätten är god utan riktig koreansk soja och gjord i vanlig stekpanna. Längtar till sommaren så man kan grilla köttet. Jag hade turen och få entrecote i billiga lådan på Coop. 90 kr eftersom datumet var kort. Här ska det festas 😆