Kryddig lammfärs i kokosnötsmjölk - Kheema Pav

Det här är en av de vanligaste rätterna på Indiska cafeer och gatukök. Inte så konstigt då det här är en fantastiskt mummig rätt, som helst bara äts med händerna.. Man slevar i sig med det fluffiga brödet och bara njuter.. "Pav" i det här fallet är en liten fralla bakad på vanligt vetebrödsdeg, så vilken lätt, fluffig frukostfralla som helst går bra som substitut för en äkta Pav.
Ingredienser till Kheema Pav
• 5-600gr lammfärs
• 4-5 vitlöksklyftor
• 2-3cm ingefära
• 5-7 kurryblad
• 2st finhackade gula lökar
• En halv burk hela tomater eller två hackade färska
• 2-4 finhackade gröna chilis
• 1liten knippe hackad Koriander
• 1tsk Kashmiri Chilipulver
• 1tsk gurkmeja
• 2dl kokosnötsmjölk
• 1msk brunt socker
• 2-3msk svart vinäger
• 4-5dl vatten
• Salt efter smak, lite citron att pressa över samt lite Koriander till topping.
 Ingredienser till Khema Pav kryddblandning
• 3-4 gröna kardemummapods
• 1bit mace
• 2-3cm kanel
• En halv stjärnanis
• 3st kryddnejlikor
• 5-6 svartpepparkorn
Kör kryddorna till kryddblandningen i en kryddmixer eller kaffekvarn..
Kör också vitlöken och ingefäran i en mixer med lite vatten, till en slät pasta.
Blanda lammfärsen och vitlöks/ingefärspastan ordentligt och ställ åt sidan så länge..
Finhacka löken och chillin, hur många chilis avgör så klart hur starkt det blir i slutändan. Så gillar man starkt, go crazy :)
Fräs på kurrybladen i några msk olja eller ghee.. Låt dom fräsa på några sekunder..
Tillsätt löken och fräs på för en 5-10 minuter till löken börjar få färg.. Tillsätt chillin..
Tillsätt tomaterna, färska eller burk går bra. Faktiskt tycker jag ofta bra burktomater har bättre smak än färska såhär på vintern. Fräs på tills tomaterna går att mosa sönder..
Tillsätt gurkmeja, chilipulver och den hackade koriandern.. Stek på några minuter..
Tillsätt färsen och se till att den blandas väl med curryn, låt fräsa på ungefär 5 minuter.. Tillsätt sedan vattnet och låt puttra på svag värme tills..
Nästan allt vätska absorberats..
Tillsätt kokosnötsmjölken och kryddmixen.. Koka en 5-7 minuter.. Smaka sedan av med socker, vinäger och salt.. Försök hitta balansen i smaken.. Toppa med koriander och lite pressad citron.
Servera med halverade frallor stekta i ghee, rödlökssallad och någon god raita..