Sichuansk kall nudelsallad med kyckling - Sichuan Liang Mian

Kalla nudlar är en av mina favoriter, lite offseason såhär mitt i vintern... Men ibland blir suget för stort :) Här är en enkel variant med de karaktäristiska smakerna från sichuan.
Ingredienser till Sichuan Liang Mian
Kycklingen
• 1 till 2 kycklingfileer
• 10-15 hela Sichuanpepparkorn
• 2 salladslökar
• 3-5 skivor ingefära
• 1tsk salt
Övrigt
• 2-3 portioner tunna (helst) äggnudlar
• 1msk sesamolja (Till nudlarna)
• 2dl soyabönor (Koka upp vatten och låt de ligga och dra i ca 30 minuter)
• En halv till en hel strimlad gurka.
• 1-2 Vårlökar, tunnt strimlade
• 3 krossade vitlöksklyftor
• 2tsk ljus soya
• 2tsk salt
• 1msk svart vinäger
• 1msk socker
Blötlägg sojabönorna kanske 3-4 timmar i kallt vatten eller ca 30 min i kokande.. Ta upp och låt torka på en handduk..
Kasta runt sojabönorna i någon neutral olja tills...
Tills dom börjar "poppa" och få en lätt brun färg..
Ställ åt sidan och låt svalna. Gilar man inte sojabönor kan man också använda krossade jordnötter, ger lite mer sälta och mer smak åt rätten.
Koka upp kycklingen med salt, ingefäran, sichuanpepparkornen och vårlöken.. Låt koka upp.. Sänk tills att det sjuder, låt sjuda 5 minuter. Ta sedan bort från plattan och låt stå under lock i 10 minuter. Efter 10 minuter flytta över kycklingen till en skål med is eller kallt vatten tills helt kall. Riv den sedan i strimlor.
Medans kyckligen blir klar, blanda vinäger, soya, salt, socker, chilioljan och vitlöken i en skål.
Samt strimla gurkan...
Och koka nudlarna!!
När nudlarna är klara, skölj dom rena i kallvatten tills helt kalla. Bland i någon matsked sesamolja..
Sätt den strimlade kycklingen, de kalla nudlarna och den strimlade gurkan i en skål. Strimla även vårlöken och blanda i. Häll över såsen och blanda väl..
Toppa med sojabönorna och lite skivad vårlök. Går som sagt bra att ersätta sojabönorna med krossade jordnötter, ger mer smak :)
#1 - - Monica :

Oj oj så mycket god mat att testa ☺