Snabb Kimchi - Mak Kimchi (막김치)

Kimchi är ju en helig Koreansk rätt, asiens surkål #1. Och som allt heligt så finns det ju regler till höger och vänster, måsten och förbjudna saker.. Men jag gör min Mak Kimchi som jag vill ha den rent smakmässigt :)
Det här med jäsning är ju en vetenskap i sig, något som jag inte satt mig in i något djupare. Men det är ju ett sätt att konservera mat lika gammal som gatan..
Ingredienser  till Mak Kimchi
• 1 huvud salladskål
• 0,5dl salt (Utan jod helst)
• 2-3tsk riven ingefära
• 1-2msk pressad vitlök
• 2-3tsk socker (Helgerån enligt vissa, men jag gillar lite sötma som balans)
• 2-3msk fisksås (Umami!)
• 4-5msk Koreansk chili (Gochugaru)
• En bit strimlad Daikon (Rättika), mängd lite efter tycke och smak
• 3-5 vårlökar skurna i samma storlek som rättikan
Strimla salladskålet och blanda i saltet..
Massera in saltet tills allt kål börjar bli mjukt.. Med lite kärlek tar det en 10 minuter..
Tillsätt vatten tills det nästan täcker och lägg under press i en timma. Det är under denna timma som saltet tar kål på de bakterier vi inte vill ha.. Så bara de goda bakterierna som ska bistå vid jäsningen finns kvar..
Under tiden, mixa eller riv ingefäran och vitlöken..
Blanda chili, socker, fisksås och den rivna ingefäran och vitlöken... Blanda väl..
Skär upp rättikan i "tändstickor" och skär upp vårlöken...
Efter en timma, skölj och pressa ur vattnet ur salladskålen.. Tillsätt kryddorna, vårlöken, rättikan och..
Blanda allt väl..
Tryck ner allt i en glasburk, se till att du har vätska över allt innehåll. Låt stå 1-5 dagar, eller tills du har den smak du vill ha. Tryck ner kålen någon gång varje dag, för att få ut luftbubblor som bildas.. När du har fått den smak du vill ha sätt in i kylskåp.