Salt lax och ris i buljong - Ochazuke (お茶漬け)

Ochazuke är en absolut favorit. Snabb att tillaga, salt, lite söt och värmande från wasabi.
Har man det mesta klart tar det inte mer än 10 minuter att laga, måste man koka riset, kanske 30 minuter.
Ingredienser till Ochazuke 2-3 personer
• 1-2 bitar saltad lax, Shake shioyaki (Inser nu att jag inte har det receptet på bloggen)
• Ris för 2-3 personer
• En handfull delade Japanska ricekrackers, finns på påse eller i lösvikt. (Egentligen Bubu arare, men fan så svårt att få tag i..)
• Kizama nori, fint strimlade norisheets
• Lite rostade sesamfrön
• Lite strimlad vårlök
• Wasabi
 
Ingredienser till buljongen
• Ca 5dl dashi
• 1msk mirin
• 2tsk soya
• 1nypa salt
Proteinet i denna är Shake shioyaki, lite kort.
  • Skiva lax  lite på diagonalen ca 1.5cm tjocka skivor
  • Massera i lite saké, låt vila 10 minuter.
  • Torka rent och salta väl med havssalt
  • Låt ligga på papper i 2-3 dagar i kylen.
Sätt på och koka riset... Skiva vårlöken tunnt..
Stek den saltade laxen på medelhög värme, utan fett tills klar..
Ochazuke kan göras på dashi eller te. Jag föredrar varianten med dashi. Så blanda alla ingredienser till såsen och koka upp.
Vill man göra den på te så är någon sorts genmaicha, eller sencha att föredra. Samma mängd men bara med ca 1tsk soya, ingen mirin.
Lägg riset i botten på en liten skål, smula sönder en lagom mängd lax på riset.. Häll på buljongen tills nästan allt ris är täckt..
Strö på lite krossade ricekrackers, den skivade vårlöken, norin och lite sesamfrön.. Smaksätt buljongen efter tycke och smak med wasabi..
Bara sleva i dig den här underbara höstmaten.. Både värmer och rensar näsan om man gillar wasabi.