Fläsk och aubergine i misosås - Butaniku to nasuno misoitame (豚肉とナスの味噌炒め)

Det här är en annan av mina favoriträtter, snabb och enkel att tillaga och väldigt "japansk" smak :) Största problemet jag hade med denna var att försöka komma ihåg vad rätten heter.. Men jag fick hjälp med det :)
Så en riktigt god Japansk "vardagswok" som kan slängas ihop på den tid det tar att koka riset :)
Miso är en härlig smaksättare som kan användas till så mycket mer än soppa, sen är det faktum att det är riktigt nyttig mat, inte heller fel :)
 Ingredienser till Butaniku 2-3 personer då vi var två idag
• 2-300 gram sidfläsk, skuret i 2-3mm tjocka skivor, delat på mitten om de blir långa.
• 1-2 små auberginer eller en stor
• 3-4 salladslökar
• 1-2 vitlöksklyftor
• 2-3cm ingerfära
 
Ingredienser till såsen
• 2msk Miso
• 2tsk socker
• 1msk mirin
• 1msk saké
• 1msk soya
• 3msk vatten
Sätt på riset..
Blanda alla ingredienser till såsen i en skål till en slät jämn sås..
Skär upp auberginen i lagom stora bitar, låt den ligga i kallt vatten så den inte blir brun.
Skär upp det vita av salladslöken i 2-3cm diagonaler och det gröna i 2-3mm diagonaler.
Skiva vitlöksklyftorna fint..
Skiva och strimla ingefäran fint...
Skiva sidfläsket i 2-3mm tjocka skivor, dela på mitten om de blir för långa..
Fräs på vitlöken och ingefäran på mediumvärme i lite olja tills fragrant.. Inte för varmt.
Tillsätt de grova delarna av salladslöken samt fläsket, stek på tills fläsket är i stort sett klart...
Tillsätt aubergine och stek på till auberginen börjar bli mjuk...
Tillsätt såsen, kasta runt... sänk värmen och låt koka under lock i ca 5 minuter..
Det är klart när auberginen är klar, men med lite tuggmotsånd.
Servera i en skål på en bädd av ris, toppa med det gröna av salladslöken och lite sesamfrön om man gillar det :)
#1 - - Monica:

Har allt hemma utom aubergine å sidfläsk men borde funka med andra grönsaker å fläskkarré 😁

Svar: Det fungerar med andra också, men just aubergine, fläsk och miso är en "treenighet" :) Det är smaker och saker som ofta kombineras ihop i ett antal olika rätter :)
Kai

#2 - - Monica:

Glömde fråga... har du gjort nudlar på traditionellt sätt genom att knåda, tvinna degen å dra ut nudlar? Funderar på hur många gånger man måste tvinna degen. Ser ju så häftigt ut att man måste testa att göra det 😁

Svar: Nej det har jag aldrig gett mig på.. :) Ser dock fantastiskt kul ut :)
Kai

#3 - - Monica:

Det här var gott! Klurigt att få rätt balans i smakerna. Gjorde med fläskkarré i brist på annat. Ska köttet vara rökt annars?

Svar: Hej Monica. Fläskkarré fungerar lika bra, bara man skär det tunnt. :) Fläsket ska vara färskt bara, inte rimmat eller rökt :)
Kai