Japansk köttgryta - Nikujaga (肉じゃが)

Fick en request från en läsare för ett recept på Nikujaga, vad paff jag blev.. Nikujaga är en Japansk köttgryta man väääldigt sällan ser på en Japansk restaurangmeny, tror faktiskt aldrig jag sett det vid närmare eftertanke...
Det är en rätt lite svår att ge sig på i en request, Nikujaga är som kalops, mammas smakar alltid bäst.. Så har man sina minnen och upplevelser förknippade med rätten, har man också ganska bestämda smakminnen :)
I Japan så hamnar denna rätt under “ofukuro no aji” Det smakar mammas mat! Det säger väl lite om rättens plats och status i Japanska hem :)
Rätten är en absolut "comfort food" en sån där rätt som är som en varm halsduk på en kall höstdag..
Smakar bäst dagen efter, då den fått sätta sig ordentligt, härlig höstgryta nomnom..
Nikujaga betyder rakt översatt Niku - kött, Jaga - potatis.. Kött och potatis helt enkelt :)
Ingredienser till Nikujaga runt 3-4 personer
• 2-300 gram protein (Fläsk eller nöt, nöt är vanligast i Japan). Japanska grytor är normalt inte "köttiga" grytor, köttet ska ge smak, struktur och balans, inte dominera rätten.
• 1-2 morötter skurna i "Rangiri" eller vanliga bitar, smakar samma..
• 4st fasta, halvsmå potatisar, precisa mått här.. Skär i "Mentori" det är faktiskt något jag rekomenderar, ett sätt att skära potatisarna som gör att dom inte kokar sönder så lätt.
• I påse Shiratakinudlar, finns numer både på ICA och COOP :)
• Lite gröna bönor/ärtor av mågot slag, mest för färg och konsistens, crunch.
• Ca 5dl dashi (Pulver eller hemmagjord)
 
Ingredienser till såsen
• 4msk soya
• 2-3msk Saké
• 4msk mirin
• 1msk socker
Blanda i en skål
Börja med att skära köttet i 1-2mm tjocka skivor. Blir det långa skivor, dela i hälften. Ställ åt sidan...
Klyfta löken. Ställ åt sidan..
Skär upp potatisarna i 4 delar, låt dom ligga i vatten för att dra ut stärkelse. Ställ åt sidan..
Skär upp morötterna. Ställ åt sidan..
Dra bort den sega strängen från sockerärtorna om du använder sånna..
Blanchera sockerärtorna i ca 30 sekunder, skölj kallt och ställ åt sidan..
Koka Shiratakin i samma vatten i ca 1 minut, sila bort vattnet, skölj kallt... Stäääll åt sidan..
Släng runt den klyftade löken i lite smakfri olja på medium värme, ska inte brynas..
Lägg i proteinet...
Kasta runt tills köttet blir precis klart...
Lägg på morötter, potatis och shiratakinudlarna i ett lager på löken och proteinet.
Tillsätt "såsen" och dashi tills du precis täcker innehållet (Och liite till)...
Låt koka upp, skumma! Sänk sedan värmen tills det bara skjuder..
Nått fel med mitt lock.. Men egentligen så ska man använda en "otoshibuta" en sorts trälock..
Den ska ligga på innehållet, då detta gör att det inte rör sig för mycket och går sönder..
Hade heller inte någon aluminiumfolie hemma som man normalt formar en otoshibuta av om man inte har en riktig..
Låt sjuda en 15-20 minuter tills potatisen och morötterna är klara.. Koka inte sönder, ska inte bli som Norsk lappskojs.. Vi vill ha hela fina potatisar, tänk på all tid vi la på att skära dom i "mentori".. Lägg i sockerärtorna så de får bli varma.
Låt köttgrytan kallna under lock ett tag så smakerna hinner sugas in i potatisen och köttet.
Servera en kall höstdag, sött, gott och får en att sakna sin mamma.. Om hon lagar Nikujaga förstås :) Så varsågod Thommy, hoppas det smakar!
#1 - - Monica:

Det här måste jag testa 😊 yammi yammi!

#2 - - Monica:

Det e ju precis den här typen av rätter man vill pröva. Något som man inte hittar på en restaurang utan typisk hemmagjord japansk mat. Samt med ingredienser som man enkelt kan fixa ihop. Tyvärr gillar jag inte shirataki nudlar å andra sidan gillar jag inte sjögräs. Det smakar verkligen tång. Antar grytan ger nudlarna smak eller tvärtom nudlarna ger grytan smak av sjögräs? Ska ut å leta lite ingredienser idag å testa. Nudlarna finns inte i butiken här tyvärr. Glasnudlar får duga.

Svar: Hej Monica! Shiratakinudlar är gjorda av "konjaku" det är egentligen Konjakknölkalla tror jag den heter på svenska :) Man utvinner helt enkelt stärkelsen ur rotknölen och gör en "pasta" man kan forma till nudlar eller block :) den smakar i stort sett ingenting.. :)
Kai

#3 - - Monica:

Snurrat ihop det som vanligt 🤣