Pixian Juan Cheng Pai Doubanjiang (豆瓣酱) i Asiatiska butiken i Hötorgets T-bana

Fick höra att det nu finns en sändning Pixian Juan cheng pai doubanjiang till försäljning i den Asiatiska butiken nere i Hötorgets T-bana :)
Ett absolut måste för en fantastisk Mapo tofu :) Bara passa på, de brukar försvinna i ett nafs :)
Det brukar sägas att det finns 3 "magiska" doubanjiangs från Sichuan, Pixian är en av dessa 3.
Den får sitt namn från staden Pixian i Sichuan där den fortfarande tillverkas med traditionsenliga metoder sedan 1688.
När det gäller mat från Sichuan brukar man säga att nästan hälften av alla rätter använder doubianjiang som ingrediens :)
Den här douban innehåller egentligen bara 4 olika ingredienser, "bondbönor/fava", färsk chili, vetemjöl och salt.
Bondbönorna skalas och förvälls, sedan får de jäsa över en period av 6 månader tillsammans med en koji blandning (Japansk jästsvamp) baserad på vetemjöl. Den finaste varianten heter Yi Feng He Hao douban och lagras i tre år. Denna varianten som man kan få tag på i Sverige är Juan cheng pai, lagrad ett år och räknas som "first grade"
Erjingtiao chili, den chili som används till Pixian doubanjiang. Numer oftast odlad i Guizhou provinsen som har varmare och renare klimat än Sichuan.
 
I slutet av Juni tillsätts färsk grovhackad Erjingtiao (二金条) chili, tillsammans med salt och vatten. (Chilin ska skördas från Juli till den 15:e dagen efter hösten i månkalendern)
Sedan får detta jäsa naturligt ute i fria luften för ytterligare 3 månader.
Thats it! Naturliga ingredienser, naturlig konservering, god mat :)
#1 - - Monica :

Nice 😊 Får hålla koll när jag åker till Sthlm nästa gång. Nu ska jag laga lite mat... Japansk såklart 😁

Vilken är din favorit miso i misosoppa? Har testat två olika och gillar dem båda.

Svar: Hej Monika! Min favorit är Hikari ekologisk miso. Den brukar finnas lite här och där :)
Kai

#2 - - Anonym:

Oki. Tack!

Hur ofta brukar Pixian Juan cheng pai doubanjiang finnas till försäljning? Ska försöka få fatt i det när jag är i Sthlm vid något tillfälle.

Svar: Ett par gånger per år :)
Kai

#3 - - Monica:

Att göra en Japansk omelett var inte enkelt 😂 min rulle liknar nåt helt annat. Har ingen fin fyrkantig panna tyvärr. Funkar det att använda en obehandlad träbunke till sushiriset när man har haft på risvinäger? Tänkte på att riset får rätt konsistens. Mitt blir för blött. Sen gärna tips på ett bra ris i en asiatisk butik.

Mvh Monica

Svar: Hej Monica!
Att få till en riktigt bra omelett tar lite tid och mycket känsla för att få till helt rätt :) Jag tappade räkningen på hur många av mina som blev skrotade när jag lärde mig.. :) Träbunke går bra, tänk på att riset tar lite smak av träet också :)
Kai

#4 - - Li-san:

Hej, vet du vart denna butik har tagit vägen? Jag letar efter en bra doubanjiang!

Svar: Hej!
Det sker ombyggnad där nu, så för tillfället huserar dom på "baksidan" av NK huset (Där systembolaget låg förut)
Kai