Pixian Juan Cheng Pai Doubanjiang (豆瓣酱) i Asiatiska butiken i Hötorgets T-bana

Fick höra att det nu finns en sändning Pixian Juan cheng pai doubanjiang till försäljning i den Asiatiska butiken nere i Hötorgets T-bana :)
Ett absolut måste för en fantastisk Mapo tofu :) Bara passa på, de brukar försvinna i ett nafs :)
Det brukar sägas att det finns 3 "magiska" doubanjiangs från Sichuan, Pixian är en av dessa 3.
Den får sitt namn från staden Pixian i Sichuan där den fortfarande tillverkas med traditionsenliga metoder sedan 1688.
När det gäller mat från Sichuan brukar man säga att nästan hälften av alla rätter använder doubianjiang som ingrediens :)
Den här douban innehåller egentligen bara 4 olika ingredienser, "bondbönor/fava", färsk chili, vetemjöl och salt.
Bondbönorna skalas och förvälls, sedan får de jäsa över en period av 6 månader tillsammans med en koji blandning (Japansk jästsvamp) baserad på vetemjöl. Den finaste varianten heter Yi Feng He Hao douban och lagras i tre år. Denna varianten som man kan få tag på i Sverige är Juan cheng pai, lagrad ett år och räknas som "first grade"
Erjingtiao chili, den chili som används till Pixian doubanjiang. Numer oftast odlad i Guizhou provinsen som har varmare och renare klimat än Sichuan.
 
I slutet av Juni tillsätts färsk grovhackad Erjingtiao (二金条) chili, tillsammans med salt och vatten. (Chilin ska skördas från Juli till den 15:e dagen efter hösten i månkalendern)
Sedan får detta jäsa naturligt ute i fria luften för ytterligare 3 månader.
Thats it! Naturliga ingredienser, naturlig konservering, god mat :)
#1 - - Monica :

Nice 😊 Får hålla koll när jag åker till Sthlm nästa gång. Nu ska jag laga lite mat... Japansk såklart 😁

Vilken är din favorit miso i misosoppa? Har testat två olika och gillar dem båda.

Svar: Hej Monika! Min favorit är Hikari ekologisk miso. Den brukar finnas lite här och där :)
Kai

#2 - - Anonym:

Oki. Tack!

Hur ofta brukar Pixian Juan cheng pai doubanjiang finnas till försäljning? Ska försöka få fatt i det när jag är i Sthlm vid något tillfälle.

Svar: Ett par gånger per år :)
Kai