Det här med Aburi (Eldbrynt) sushi.. - (Aburi, 炙り)

Har jag bestämt att..
Elaborera lite kring..
Jag äter ganska mycket sushi, det är snabbt att smita in till det lokala sushihaket på vägen hem.
Då får man alltid någon sorts Aburi (炙り) sushi, dvs "Eldbrynt" bit eller bitar av rulle.
Dvs där fisken eller annat snabbt (eller mindre snabbt..) har eldbrynts med hälp av en gasbrännare.
Jag är absolut inte kräsen när det gäller sushi, men jag vet hur jag vill saker ska se ut och smaka..
Mr Nakamura som har spelat väldigt stor roll för "Aburi sushins" spridning i väst.
 
Tanken..
Är god, följer den trend som vuxit fram sedan runt 2008 i Canada då Mr Nakamura öppnade restaurang Miko i Vancouver.
Ursprungligen tror jag den typen av pressad/eldbrynt sushi har sitt ursprung i Osaka området i Japan.
Aburi sushi räknas i Japan mer som en sidorätt, något litte udda vid sidan om snarare än ett huvudnummer på matbordet.
Men dess smaker tror jag faller oss västerlänningar väldigt väl på tungan, vi gillar "lagad" mat.
 
Utförandet..
På de flesta restauaranger jag provat har varit bedrövligt..
Den är antingen helt genomstekt, blekt rosa utan förkolning och smakar.. varm lax..
Den är ofta utan smakförstärkare i form av någon japansk "BBQ sås"..
Den simmar i Srirachamajonäs och.. rostad lök??!!
Vad är det med den rostade löken? Det är väl ingen tunnbrödsrulle...
 
Så jag vill..
Ge min input och kanske några tips och trix kring hur man lagar en egen hyffsad aburi sushi.
Så nu letar jag bara efter några bra ingredienser att använda, sedan så kommer jag posta hur jag gör och vill ha lite olika sorters aburi sushi :)
Inga pekpinnar eller regler på det viset, men aburi shushi som passar min pallett. :)