Det här med Wagyu... - Wagyu (和牛)

Är Wagyu och Kobebiff olika saker?
Tror man lätt förvirrar sig i det här med Wagyu och "Kobebiff"..
 
Wagyu (和牛)
Wagyu rakt översatt betyder;
Wa - Japansk
Gyu - Kött eller i det här sammanhanget kanske mer "boskap"
 
Det vill säga "Japanskt kött" eller "Japansk boskap"
 
När det gäller Japansk boskap pratar man i huvudsak om fyra olika raser;
1. Japansk svart (Kuroge washu - 黒毛和種 )
2. Japansk brun (Akage Washu - 赤毛和種)
3. Japanska hornlös (Mukaku Washu - 無角和種)
4. Japansk korthorn (Nihon Tankaku Washu - 日本短角和種).
En bit Kagoshima-wagyu med den karakteristiska marmoreringen
 
De föds upp i olika regioner också..
De som anses vara de tre bästa producenterna, Sandai Wagyu (3 stora Wagyu - 三大和牛 ) är;
1. Kobebiff (神戸牛)
2. Matsusakabiff (松阪牛)
3. Ōmibiff (近江牛) (Eller Yonezawa beef (米沢牛))
 
Till exempel så föds "Kobebiff" upp i Hyōgo prefekturen där Kobe är huvudstad, därav "Kobebiff"
 
Något som dessa 3 har gemensamt är att alla kommer från Tajima grenen av Japansk svart boskap.
 
Finns det "dålig" Wagyu?
I Japan använder man sig av ett rankingsystem (BMS, Beef Marbling Standard) som går från 1 till 12.
För att få tillhöra/brandas någon av de stora 3 så måste man "nomalt" ha en ranking av 5 eller högre.
Köttet bedöms inte bara på sin marmorering utan saker som färg, lyster osv måste också ligga högre än 5.
 
För den intresserade finns det lite läsning här.
 
Så vad äter du?
Risken finns att man betalar för en "Kobebiff" som inte är "Kobebiff"..
Vissa restauranger andvänder Kobebiff som ett synonym till Wagyu..

Sanningen är att autentisk Kobebiff är väldigt sällsynt utanför Japan, men Wagyu, kan man alltid hitta..