"Grillad" Onigiri - Yaki Onigiri (焼きおにぎり)

Är en sån..
Japansk rätt man kanske inte stöter på så ofta i den här formen.
"Grillad" och med en Misosås.
 
Yaki Onigiri..
Är precis vad det låter som Yaki=Grillad, Onigiri=risboll.
Det är en ganska vanlig liten rätt som man kan packa ner i en Bentolåda, eller helt enkelt bara i plastfolie.
Fickan full med Onigiri så klarar man sig en hel dag..
Finns i massor med varianter, fyllda eller som i det här fallet utan fyllning.
Mycket enklare än så här blir det nog inte.. Lite salt, lite sött..
 
Ingredienser till Yaki onigiri
• Kokt Japanskt ris i lagom mängd, går typ 1,5dl kokt ris till varje Onigiri
• 2msk miso
• 2msk mirin
• 1tsk socker
Salt till att gnida in händerna och lite Nori till att linda runt.
 
Blanda alla ingredienserna till "Misoglacen"..
Blöt händerna lite, salta dom lätt.. Det är både för smak och en konserveringsmetod. Forma trekantiga "Bollar"...
Gör en första ytlig grillning med gasbrännare, bara så du får ett lätt popcornscrispig yta..
Lägg på ett tunt lager av Misoglacen på Onigirin..
Använd gasbrännare för att lätt karamelisera misoglacen.. Lite crunch, lite klibbigt..
Kapa en bit nori i lagom längd och vik runt Onigirin.. Blanka sidan ut, viktigt!
 
Ingen..
Toppsäljare på restauranger kanske, men något kul, annorlunda man kan göra på grillen på sommaren om man vill, eller som här, med en gasbrännare.
För alla vet, elda på saker när man lagar mat, ser djävlig avancerat ut..
Om det är gott är bara en bonus.