Enkla hemmagjorda ramennudlar

Har postat några ramenrecept (Miso, Shio) tidigare, så varför inte komplettera dom med lite hemmagjorda nudlar? :) Egentligen tycker jag att dom färska nudlar man kan köpa på diverse asianstores är (nästan) lika goda.. Men hur stor skillnad kan det vara? Rör sig bara om vatten, mjöl och bikarbonat.. Åtminstone för denna enkla variant :) Finns otaliga sorters nudlar man kan göra, detta är nog den enklaste.
Ingredienser till vanliga "bikarbonatsnudlar". Ca 6-8 portioner.
• 4msk bikarbonat
• 225-250ml vatten
• Ca 1l vetemjöl
• Lite rismjöl att pudra med.
Kör bikarbonaten i 120 grader i ca en timma i ugnen, detta gör bikarbonaten mer alkalisk. Så var lite försiktig med hudkontakt när den är klar.
Lös upp den bakade bikarbonaten i vattnet..
Tillsätt vätskan till mjölet. Reaktionen här med den bakade bikarbonaten är det som ger nudlarna dess ljusgula färg.
Degen SKA vara irriterandes torr.. Ha bara tålamod och arbeta ihop den först för hand tills all vätska bundits och sedan med kavel. Man får arbeta ett bra tag, men degen ska vara rejält hård och ganska torr.
När man lyckats kavla degen till hyffsat jämn deg, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylskåpet en timma.
Degen blir mycket mer lättarbetat efter en timma i kylen. Knåda ihop den och kavla ut så du kan börja arbeta den i pastamaskin. Var hednisk och kör din deg glatt visslandes "Bella note". Jag garanterar att det inte påverkar smaken speciellt mycket.
Pudra degplattan med rismjöl och kör den genom "Nudelvalsen"..
Slå in dina färdiga nudlar i plastfolie och frys in eller ät direkt. Kokar klart på någon minut.
Visa fler inlägg