Wokad kyckling med jordnötter och chili - Kung Pao Kyckling (宫保鸡丁)

Kung pao kyckling är en av dessa rätter som nästan alla ätit (Ibland utan att ens vetat om det.. I någon variant..).
Wokad med chili, lite jordnötter och sånt i en soyabaserad sås. Gott, snabbt och enkelt :)
Kung pao kyckling (eller räkor) brukar räknas in som en av de mest populära rätterna från Sichuan. Rätten i sig
tros ha rötterna i Qing dynastin från en guvernör i Sichuan. Han fick sedan titeln "Taizi Shaobao" eller just 
"Kung Pao" :) Som jag tror betyder kronprinsens beskyddare (?)
Ingredienser till Kung Pao kyckling
• Ca 400gr kycklingfilé eller lårfilé, personligen föredrar jag lårfilé för smaken. Men filé är lättare att skära..
• 2dl rostade jordnötter
• 7-10 vårlökar. Det vita skuret i ca 2cm bitar och det gröna fint skivat.
• 8-10 torkade röda chilis. (Eller mer!!) Blötlägg och skiva i ca 2cm bitar.
• 3-4msk ister till stekning. (Går lika bra med rapsolja, men ger inte samma autentiska smak..)(Uppdatering på denna, ister finns nu ibland att köpa i butik under Jureskogs flagga :)
 
• 1-2tsk mortlad Sichuanpeppar
Ingredienser till marinaden
• Ca 1tsk salt
• 3-4tsk Maizena eller poatismjöl
• 2-3msk Kinesiskt matlagningsvin, eller torr Sherry om du inte har vinet.
Ingredienser till woksåsen
• 1tsk Kinesisk soya
• 2msk Japansk soya
• 3-4cm riven ingefära
• Lite av den skivade gröna vårlöken.
• 3-5st finhackade vitlöksklyftor
• 2-3msk Maizena eller potatismjöl
• 2msk risvinäger
• Lite av den skivade gröna vårlöken.
• 3-5st finhackade vitlöksklyftor
• 4-5msk vatten (Till rätt konsistens bara)
• 1-2tsk socker (Om man vill balansera hettan..)
Tärna kycklingen i ca 1,5-2cm stora bitar.. Enklast om den är lite fryst.
Blötlägg chilin, skär vårlöken..
Marinera med matlagningsvinet, saltet och potatismjölet.. Blanda ordentligt och ställ åt sidan.. Dela chilin..
Blanda alla ingredienser till woksåsen i en skål..
I istret eller oljan stek på kyckling på medelvärme tills den börjar bli "vit"..
Tillsätt chili och det vita av vårlöken, kasta runt ett tag..
Tillsätt såsbasen och kasta runt..
Klart!! Blev lite mycket sås här.. Men iofs så är den god :) Servera med ris.
Toppa med lite vårlök och servera :)
#1 - - Jessica:

Hej! Jag inser att detta är ett gammalt recept men jag hoppas att det går bra att fråga ändå. Vart kan jag köpa torkad chili? Går det att köpa i en affär som Ica eller Willys? Om inte, vilken exakt sort har du använt i detta recept? Tack för hjälpen!

Svar: Hej!
Som du säger kan man hitta det på en hel del ICA, COOP osv nuförtiden, men ibland på konstiga ställen som gränsakerna eller torkad frukt. Brukar vara små plastpåsar. :)
Får du inte tag i hel så går det bra med sån, flingad på glasburk. Det brukar finnas i stort sett i alla butiker :)

Mvh¨
Kai
Kai

#2 - - Jessica:

Hej! Jag hittade chilin, dock lite mindre versioner av dom du använde, tack för hjälpen!

Jag undrade även, när det gäller matlagningsvinet, är det Kuaijishan på Systembolaget? Om inte, vad heter märket som du använder och vart kan jag köpa den? Och hur länge kan flaskan vara öppen innan den blir dålig?

Jag hoppas att jag inte stör med alla dessa frågor, vill få till rätten rätt.

Tack för hjälpen!

Svar: Hej! Stämmer bra :) Kuaijishan på Systembolaget fungerar bra, det är ett Huangjiu Shaoxingvin Jag köper mitt "Matlagningsvin" från de asiatiska butikerna som finns lite här och var i Stockholm:) Det innehåller ju alkohol så finns inte alltid "På hyllorna"... Men priset är oftast mindre än hälften av vad det kostar på systembolaget ;)
Kai

#3 - - Jessica:

Hej! Okej tack så väldigt mycket för hjälpen! Jag köpte faktiskt några ingredienser i en Asiatisk butik, dock så dock kände jag att det skulle vara lite oförskämt av mig att fråga om alkohol för jag hade aldrig varit där, och kände dom inte haha. Tyvärr bor jag norr om Stockholm så jag har mindre möjligheter här tror jag, men om Kuaijishan funkar så köper jag det! Tack igen för hjälpen, jag ser fram emot att göra detta!

Svar: Kul! Men oroa dig inte.. Att fråga efter Shaoxing på asiatiska butiker är något som alla gör tror jag.. Då smyger dom iväg och kommer tillbaka med en flaska :)
Kai