Köttfärs på risbädd - Kött på ris? (盖浇饭)

Mer vardag än såhär blir det väl knappt? Jo, möjligen en god sötsur sås med något protein och lite grönsaker.. Men att servera något på risbädd, någon typ av donburi eller alltså "rätt på ris", typ.. :) Är ju väldigt vanligt både i Japan och Kina.
Ingredienser till köttfärs på risbädd
• ca 500gr fläskfärs eller nötfärs.
• 2 salladslökar
• 3cm ingefära
• 1-2msk sesamolja
• 5-6 gröna chilis
• 2-3 röda chilis
• 1 liten rödlök (Eller en halv stor!)
• 2-3 vitlöksklyftor
• 1msk ljus soya
• 1msk svart vinäger
• 1/2msk socker (Valfritt)
Börja med att blanda köttfärs, finhackad ingefära, strimlad vårlök och sesamolja i en skål. Salta lätt och låt stå medans du förbereder resten. Glöm inte koka lite ris också..
Skiva chilin och hacka rödlöken och vitlöken fint.. Nu hade jag ju ingen chili nästan (Så planerar jag) ska vara dubbelt så mycket som på bilden..
Fräs på den "marinerade" köttfärsen i lite smakfri olja. Ska brynas ganska hårt så man får upp lite "knaper" på ytan av köttfärsen. Ta upp köttfärsen och lägg åt sidan så länge..
Fräs försiktigt på först vitlök och rödlök.. Tillsätt sedan chilin och fräs på ett litet tag.. Ska bli "Aromatiskt" det betyder att det ska svida satan i ögon och hals, då är det starkt nog.
Tillsätt köttfärsen och fräs upp.. Tillsätt soja, socker och vinäger efter smak, fräs upp igen.. Klart!!
Lägg ris i botten av en skål och lägg köttfärsen ovanpå, toppa om man vill med lite vårlök och sesamfrö.. Ät med sked herregud.. :) Superenkelt men ganska gott för en Torsdag... :)
#1 - - Monica:

Jag testade att göra ditt recept på naanbröd. Oj oj så gott! Jag ska bara ha lite mindre salt i dem nästa gång. Glömde fråga dig om jag kan använda dashi istället för bonitoflingor som nödlösning. Tänkte göra yakuniku sås.

Svar: Hej igen Monica :) Om du menar pulverbuljongen med "Dashi" så går det bra :) Använd efter tycke och smak bara :) Den buljong man skapar med hjälp av bonitoflingor och tång heter ju just "Dashi"
Kai

#2 - - Monica:

Jag var lite osäker om smaken blir annorlunda eftersom det är tång i. Passade på att köpa några förpackningar när jag var i Stockholm. Det råder lite dashi torka när man bor i en liten ort med 15000 invånare :p däremot finns det vit miso i större förpackning i affären här. Visserligen gjord i Brasilien men det funkar ☺

Svar: Om det är det det där vanliga blåröda paketet med en fisk på framsidan, så innehåller den allt som en vanlig dashi gör, så du får med tången där också :) Eller menade du till såsen? Det gör absolut ingenting om det är lite tång med, vissa varianter av såsen kokas med tång också :)
Kai

#3 - - Monica:

Nej tyvärr. Den heter shiro misso och innehåller bara sojabönor. I morgon ska jag leta reda på mirin. Finns det inte så får det bli fuskmirin (saké med socker).