Kycklingbuljong

Grunden till vilken "nudelsoppa" som helst är en god buljong. I kinesiska köket gör man ofta buljongen så ren som möjligt i smaken, dvs grundråvaran samt väldigt lite extra smaksättare. Detta gör man så klart för att ge grundråvaran mer utrymme smakmässigt, eventuella extra smaksättare är till för att på ett lätt sätt förstärka eller balansera upp grundråvarans smak. Men i Taosistisk måta så finns det så klart ett Jing och Yang perspektiv :) Men för att hålla filosofin utanför så kokade jag idag en lätt kycklingbuljong för att förbereda inför höstens sug efter nudelsoppa...
Ingredienser till kycklingbuljong
• 1 hel kyckling, större och fetare ger godare buljong.
• Ingefära skuren i bitar, lite efter tycke och smak, men säg till 3-4 liter vatten 3-5 centimeter.
• 2-3 vårlökar, den vita biten.
• Vatten!!
Till Kinesisk buljong använder man ofta hel kyckling och inte bara kråset efter man tagit bort köttet som i många andra länder. I mitt tycke så ger det en lite mer "köttig" smak, ta hälften av ingefäran och vårlöken och stoppa in i kycklingen..
Fyll på med vatten tills kycklingen täcks..
Låt koka upp och skumma av det värsta..
Låt det sedan precis sjuda under ca 3 timmar..
Ta upp kycklingen och använd köttet till tex kycklingnudlar :)
Jag brukar sedan bara frysa in det jag inte använder i "portionspåsar" för senare tillfälle när suget efter något asiatiskt dyker upp.. :) Krångligare än så är det inte att göra lite buljong med riktig asiatisk smak, slår knorrtärningarna med hästlängder.. :)
#1 - - Linus:

Du fick mig och göra lite buljong och jag ångrar mig inte, det blir ju så himla gott!

Svar: Ja eller hur! Och den fungerar ju som grund till flera olika sorters nudlar. :) Och är ju inte svårare än att koka vatten :)
Kai