Fläskkotlett i syrlig sås - Tonteki (トンテキ)

Just nu sitter jag och funderar på varför jag postar min middag.. Det här är ingen sån där "Yakiniku" som serveras på den Kinesiskt/Thai//Vietnamesiskt och sushihaket som finns överallt nu och alla verkar tycka är "Bra Yakiniku". Tonteki har en lite udda smak, väldigt Japansk tycker jag själv. Tonteki har faktiskt en organisation som är till för att skydda namnet och vad något som kallas "Tonteki" MÅSTE innehålla, för att få kallas just Tonteki. :)
Tonteki har faktiskt kinesiska rötter, receptet kommer ursprungligen från restaurang Lai Lai Ken in Yokkaichi. 
MEN! Det är ännu en av dessa rätter som tar lika lång tid att tillaga som det tar att koka riset :) Perfekt veckomat, så här kommer receptet i alla fall :)
Ingredienser  till Tonteki (Och faktiskt alla 4 reglerna uppfyllda ;))
• Fläskkotletter efter behov, ska gärna vara tjocka, minst 2 cm.. Min butik säljer bara sånna babytunna av någon anledning.. (Måste finnas för att få kallas Tonteki Regel #2)
• En halv fint riven gul lök
• Lite superfint stimlad vitkål (Måste serveras till för att få kallas Tonteki Regel #4)
• 1 fint skivad vitlöksklyfta (Måste serveras till för att få kallas Tonteki Regel #3)
• Lite vetemjöl att vända kotletterna i, det här är valfritt. Jag gillar när det guckar fast mycket sås.
• Valfritt till garneringen, salt och peppar och lite olja till stekning
Ingredienser  till Tontekisåsen (Måste finnas för att få kallas Tonteki Regel #1)
• 3msk Ponzu
• 3msk saké
• 1tsk soya
Riv löken fint.. Blanda de 3 ingredienserna till såsen i en skål.. Snitta (Så dom steks platta) Salta, peppra och mjöla dina kotletter... Ta det gärna lugnt med saltet, kan faktiskt uteslutas helt om man vill. Det här är en väldigt salt sås.
Låt vitlöken ligga med i oljan från kall och infusera.. Stek kotletterna på medelvärme och håll koll på dina vitlöksskivor. Lyft ur när klara..
Vitlöken borta.. Kotletterna nästan färdiga.
Tillsätt såsen och löken, låt koka ihop samtidigt som du öser köttet med såsen...
Klart! Svårare än så är det inte att göra något som smakar genuint Japanskt...
Jag tycker det är gott i alla fall :) Det löjliga med den här löjligt enkla rätten, är hur den finstrimlade vitkålen och köttet gifter sig..
#1 - - Monica:

Kan man ersätta katsuobushi med dashi om det inte finns att köpa? Hur stor mängd ska man ha i? Tänkte på ponzu såsen. Det råder katsuobushi torka i Västerås :p

Svar: Hej Monica :) Det går absolut. Men jag har aldrig provat, till d3n lilla mängden sås skulle jag säga 1/2tsk kanske (dashipulver) Men du får prova :)
Kai