Ris, kött och blandade grönsaker - Bibimbap (비빔밥)

Jag gillar hur enkelt Koreanerna ibland namnger sina rätter, Bibimbap är ett praktexempel.
Bibimbap (비빔밥) "Ris, kött och blandade grönsaker", det är precis det det är :)
Bibimbap tror jag är den mest kända Koreanska maträtten, går att få allt från dekonstruerad på finhaket såväl som från foodtrucken :) Och det finns såklart en anledning till det, det är bara skitgott.. :)
Riktigt traditionell Bibimbap serveras med rått kött och rå äggula, också fantastiskt gott, men jag föredrar den här varianten.
Allt du behöver är såklart ris, lägg det i botten av en skål..
Något protein, i det här fallet DAEJI BULGOGI (돼지불고기)
Egentligen (Förlåt alla Koreaner) så är Bibimbap lite av en Koreansk "Pytt i Panna" man tar lite rester från igår och lagar lite nytt... och Vips! Så har man en Bibimbap :)
En uppsättning goda grönsaker.. Här har jag;
Skivad Shiitake stekt i lite sesamolja och salt.
Koreansk böngrodssallad - SUKJU NAMUL MUCHIM (숙주나물 무침)
Snabb Kimchi - MAK KIMCHI (막김치)
Koreansk gurksallad - OI MUCHIM (오이무침)
Koreansk spenatsallad - SIGEUMCHI NAMUL BANCHAN (시금치 나물 반찬) (Oj.. har visst inget recept här.. Men annars samma som Sukju namul muchim fast med förvälld spenat)
Lägg ris i botten av en skål och toppa med ditt favoritgodis.. :)
På med ett ägg stekt "Sunny side up"..
Dra på med magin som gör helheten så fantastiskt gott.. "Bibimbapsås" Blanda om ordentligt, ska vara som Pytt i panna.. :) Ät och njut av denna klassiska Koreanska rätt :)
#1 - - emma:

åh så gott

Svar: :)
Kai

#2 - - Monica :

Var hittar jag Jaggery och gula melaka i Stockholm? Den sistnämnda är socker från Malaysia. Ibland kan man hitta jaggery i Västerås men det e sällan det händer. Men när det kommer in tar det lilla slut snabbt.

Wasabi kan man hitta billigt - 17 kr för en tub som brukar kosta 40. Men den ryker snabbt å sen dröjer det flera månader innan de får in den igen.

Svar: Jaggery kan man hitta här och var, Men Taj Mahal livs på Kammakargatan har alltid :) Gula melaka är väl en sorts palmsocker? Vet faktiskt inte om jag sett det på någon av butikerna jag normalt handlar på...
Kai

#3 - - Monica :

Tack! Jag brukar handla in varor i krokarna runt Hötorget. Ska även leta efter fermenterade svarta bönor.

Ja gula melaka är mörkt palmsocker som smakar kokos. Ovanligt å svårt att hitta. Tror inte de finns i Sverige men om jag hittar så säger jag till.

Svar: Fermenterade svarta bönor hittar du bla på den asiatiska supermarketen i Hötorgets T-bana
Kai