Koreanska marinerade ägg - Mayak Gyeran

Är numera..
Mer eller mindre utvandrad, så har under en längre tid inte postad några recept.
Har inte tillgång till min kamera eller mitt eget kök.. Så nu framåt blir det bara iPhonebilder!
Men! Det skall väl förhoppningsvis inte påverka smaken alltför mycket.

Mayak..
Betyder något i still med "Drog" eller kanske mer av betydelsen "Beroendeframkallande"
Det räknas väl som "Banchan" - sidorätt, men jag brukar äta det till ris som lunch eller mindre middag.
Sött och starkt, väldigt Koreanskt i sin karaktär.
 

Ingredienser till Mayag Geyran
• 5-6st ägg
• 2tsk salt
• 1msk risvinäger (eller annan vitvinäger.)

Anledningen till saltet och vinägern i kokvattnet är att det gör skalningen mycket lättare.

Ingredienser till marinaden
• 2-4st finhackade vitlöksklyftor
• 3-4st fint skivade vårlökar
• 2st fint skivade chilis, en röd en grön
• 1-2msk sesamfrön
• 1,5dl Koreansk soya, eller Japansk som substitut
• 1,5dl vatten
• 1,5dl socker eller neutral honung (Kan minskas om man vill ha den mindre söt)

Koka äggen med salt och vitvinsvinäger till lagom lösa 6-6.5 minuter något.
Vattnet är rosa för vi hade inget annat salt än Himalayasalt hemma..
 
Skiva vårlöken och chilin fint..
 
Och vitlöken så klart!!
 
Bland alla våta ingredienser till marinaden i en lagom stor behållare...
 
Tillsätt chili, vårlök, vitlök och sesamfrön...
 
Tillsätt ägen och låt marinera över natten. Håller sig upp till en vecka i kylen..
 
Servera för sig som Banchan (Sidorätt) eller som här på risbädd.
Visa fler inlägg